אם האזור שבו אתם גרים נמצא בסכנה לשריפות, כדאי שתהיה לכם הגנה מתאימה מפני אירועים הרסניים אלה, באמצעות ביטוח שריפה מתאים.
אנשים רבים מאמינים שאין הרבה סיכויים שביתם ייהרס כתוצאה משריפה, אבל לאסונות יש נטייה להתרחש גם במקומות הכי בלתי צפויים, ולכן כדאי להבין איך ביטוח דירה וביטוח שריפה משתלבים כדי לספק הגנה מלאה. מאמר זה מסביר למה אפשר לצפות מפוליסת ביטוח שריפה ומה כדאי לקחת בחשבון כשבוחרים את הפוליסה המתאימה.
למה כדאי שיהיה לכם ביטוח שריפה?
מכיוון שלא תמיד ניתן למנוע התפרצות שריפה ואת הנזק שנגרם, כדאי שתהיה פוליסה מתאימה של ביטוח שריפה, שכוללת את ההגנות הבאות:
מתחילים עם בדיקת התנאים של ביטוח מבנה
פוליסה סטנדרטית של ביטוח מבנה מכסה הרס ונזק שנגרם למבנה, אבל כדאי לבדוק אם התנאים כוללים הגנה במקרה של שריפה.
אם ההגנה אינה מלאה, כדאי לרכוש ביטוח שריפה נפרד, ובמקרה זה, חברת הביטוח תשלם לבנייה מחדש או לשיפוץ של הבית, על מנת לתקן נזקי עשן או כל נזק אחר שנגרם כתוצאה מהשריפה, כולל הגנה על המבנים החיצוניים שבנכס שלכם, כמו מוסך או מחסן.
הגנה על החפצים
פוליסת ביטוח שריפה מבטחת גם את החפצים לאובדן נזק במקרה של שריפה, ולבעלי בתים פרטיים, הביטוח כולל כיסוי גם להרס הגינה.
אתם מקבלים החזר על הוצאות שנגרמות לכם כתוצאה מהשריפה
אם הבית אינו ראוי למגורים כתוצאה משריפה, הביטוח יחזיר את הוצאות המחיה הנוספות שיגרמו כתוצאה מהנזק, כמו למשל אם תצטרכו לשכור חדר בבית מלון או לאכול במסעדות.
אם הרכב ניזוק כתוצאה מהשריפה, הביטוח ישלם יותר
ביטוח מקיף לרכב מכסה נזקי שריפה, אבל במקרה של צורך בהגנה נוספת מעבר לכיסוי הבסיסי, כדאי לרכוש ביטוח שריפה שכולל גם הוצאות מחיה נוספות ותשלום גבוה יותר במקרה של נזק לרכב כתוצאה משריפה.
ואפילו הגנה על בית העסק
פוליסה אופיינית של ביטוח עסק מכסה נזקי שריפה ברכוש הבניין, שטחי משרדים, ציוד ומלאי. אבל עם פוליסת ביטוח שריפה אתם מקבלים הרחבה של ההגנה שכוללת גם כיסוי הפרעה לעסקים, ביטוח צד ג', כיסוי לאובדן הרווחים שהעסק יכול היה להרוויח בתקופת השיפוצים של בית העסק, וכיסוי להוצאות התפעול הנוספות שנגרמו כתוצאה מהאסון, כגון עלות הפעלת מקום עבודה זמני.
מה ההבדל בין פוליסת ביטוח מבנה לביטוח שריפה?
ביטוח מבנה מכסה את עלות התיקון של נזק למבנה הרכוש, כולל מוסך, מחסן וגדרות, כמו גם עלות החלפת פריטים כמו צינורות, כבלים ונקזים. הביטוח אמור לכסות את עלויות בניית הבית מחדש, כולל גם עלויות הריסה, פינוי אתר ושכר אדריכלים. פוליסת ביטוח מבנה מכסה בדרך כלל אובדן או נזקים שנגרמים כתוצאה מהתרחישים הבאים:
- שריפה, פיצוץ, נזקי מזג אוויר, הצפות או רעידת אדמה.
- פריצה, ניסיון לפריצה והשחתה.
- פיצוצים בצינורות.
- עצים שנפלו על הבית.
- התנגשות כלי רכב בבית.
- נפילת מטוס על הבית.
הנזקים המכוסים בביטוח מבנה הם מקיפים ולמרות שתרחישי שריפה מכוסים במסגרת הביטוח, לא תמיד ההגנה המוצעת מתייחסת לנזקים הישירים שנגרמים בעקבות שריפה. לכן כדאי שיהיה גם ביטוח שריפה כדי להשלים את ההגנה שאינה מוצעת במסגרת ביטוח מבנה.
איך מפעילים פוליסת ביטוח שריפה?
אם הרכוש שלכם נפגע כתוצאה משריפה, יש לבצע את הצעדים הבאים כדי להפעיל פוליסת ביטוח שריפה:
פונים לחברת הביטוח כמה שיותר מהר
נציג חברת הביטוח עשוי לבקר בבית כדי להעריך את הנזק, וכנראה שיהיה צורך לספק טופס מלא של "הוכחת אובדן", שמבקש תיאור של כל הנזקים שהתרחשו. הטופס כולל הרס לפריטים, תאריך הרכישה המשוער שלהם, ועלות ההחלפה או התיקון.
לא זורקים כלום
אם אפשר, מומלץ לשמור פריטים פגומים עד שנציג חברת הביטוח יעריך את הנזק וניתן יהיה להגיש דוח תביעה.
לא נותנים לחברת הביטוח לדבר בשפה שלא מבינים
חברת הביטוח עשויה להזדקק להערכה משוערת של התיקון או ההחלפה של הפריטים שנהרסו, כמו גם להערכת עלות שיפוץ ושיקום המבנה.
אם לא ברור לכם מה צריך לעשות כדי להתקדם בתביעה, מומלץ לשאול את נציג חברת הביטוח לגבי דרישות הגשת התביעה.
לא יזיק גם להכיר את מגבלות התביעה
פוליסת ביטוח שריפה, כמו כל פוליסה אחרת, מגדירה את האופן שבו ניתן להגיש תביעות, והכללים משתנים בין חברות הביטוח.
לכן כדאי לבדוק עם סוכן הביטוח את מגבלות הזמן להגשת תביעה, כדי שלא תחמיצו את חלון ההזדמנויות להגשת התביעה.
ביטוח שריפה: שאלו ותשובות
איך יודעים מה לבטח?
רשימת מלאי ביתי היא שיטה שימושית לתיעוד הנכסים היקרים ביותר, כך שבמקרה של נזק, יהיה לכם מושג טוב יותר לגבי הכיסויים שאתם עשויים להזדקק להם. הקפדה על רשימת מלאי מדויקת של הנכסים תסייע להקל על הליך התביעות במקרה שתצטרכו להגיש תביעה. תיעוד ויזואלי של הרכוש שלכם, כגון סרטון וידיאו בבית או סדרת תצלומים, יכולה לסייע בהוכחת בעלות.
כדאי גם לשמור תיעוד של רכישות גדולות, כולל קבלות, ורישומי כרטיסי אשראי. אפשר לסרוק את המסמכים האלה בקבצים דיגיטליים או לשמור אותם במקום בטוח מחוץ לבית או בכספת, כך שבמקרה של שריפה או במקרה של נזקי מזג אוויר, יהיה תיעוד זמין שיסייע לחברת הביטוח להעריך את הנזק. כמובן שחשוב לא פחות להקפיד לעדכן את הרשימה אחת לתקופה.
האם הכיסוי מתאים גם לרעידות אדמה?
רוב הפוליסות הסטנדרטיות של ביטוח דירה אינן מכסות נזקי רעידות אדמה בהגנה על רכוש וחפצים אישיים. חברות ביטוח מציעות ביטוח רעידת אדמה וביטוח שריפה כפוליסות נפרדות מביטוח דירה, עם פרמיות שמשתנות בין חברות הביטוח, בהתאם לגורמים סטטיסטיים והערכת סיכונים.
אם אתם רוצים לדעת כמה תקבלו במקרה של שריפה או רעידת אדמה, תוכלו להשתמש במחשבון ביטוח על מנת להבין את התעריפים באזור שלכם.
איך יודעים כמה כסף יספיק לביטוח?
כדאי לוודא שהסכום של פוליסת ביטוח שריפה יספיק לבנייה מחודשת לחלוטין של הבית. סעיף זה נקרא סכום הביטוח, ויש להבין שעלות בניית הבית אינה זהה למחיר ששילמתם עבור ביתכם, או לערכו הנוכחי אם הייתם מוכרים אותו. עלויות הבנייה בדרך כלל נמוכות משווי השוק הנוכחי, לכן חשוב לוודא שאתם לא מבטחים את עצמכם בסכום גבוה מדי.
כדי להעריך את עלויות בניית הבית מחדש, אפשר להשתמש במחשבון מקוון שמופיע באתר השוואת מחירים, ולבדוק מה מציעה כל חברת ביטוח מבחינת התנאים, רמות הכיסוי וסכומי התשלום במקרה של תביעות.
למה כדאי להשוות מחירי ביטוח?
כי חלק מחברות הביטוח מציעות כיסוי ללא הגבלה, כך שאין צורך לחשב את העלויות לבנייה מחדש. יחד עם זאת, ולמרות הפיתוי, חשוב לקרוא היטב את האותיות הקטנות של הפוליסה, להבין מה מסתתר בין השורות, ובעיקר להבין מה נציגי חברת הביטוח אינם מספרים לכם. כי לפעמים יכול להיות זול יותר לחפש פוליסת ביטוח שריפה שמתאימה לצרכים המדויקים שלכם.
חלק מהפוליסות מחשבות את סכום הביטוח בהתבסס על הערכה כללית של מקום המגורים, והסוג והגיל של הבית שלכם. אבל יתכן שהתנאים המוצעים אינם מתאימים לנכס המסוים שלכם, ולכן כדאי לבדוק ולהשוות את התנאים המוצעים על ידי חברות הביטוח השונות, ולבחור פוליסה שמציעה מספיק כיסוי למקרה של אסון.